Peneča vina

Spletni seminar 19.2.2021 ob 9.00h

Oddajte brezplačno prijavo. Vpišite vaš elektronski naslov na katerega vam bomo poslali povezavo do semenarja.

V prvem delu predstavitve bomo pregledali vse kar vpliva na estetiko penjenja penin ter izjemno rešitev, ki jo ponuja Laffort na tem področju: Mannospark.

V drugem delu se bomo ozirali na inovativno rešitev za izboljšanje kakovosti in diferenciacijo vaših penin: novi koncept Nobispark.

Seminar bo trajal 45 min.

V sredo, 17. februarja, boste dobili link, s katerim se boste lahko udeležili seminarja.

Se vidimo v petek 19.2.2021 ob 9.00h

Idealestetike penjenja pri penečem vinu je dosežen takrat, ko lahko pivec v kozarcuopazuje fine (drobne), elegantne in obstojne mehurčke, ki izhajajo v verižicahin vzdržujejo stabilno in harmonično peno.

Mehanizem in interakcije v procesu tvorjenja pene

Peneče vino vsebuje večje ali manjše količine površinskoaktvinihmakromolekuliz grozja in kvasovk. Vsebnost tehmakromolekulodigraglavno vlogo pri trajanjuin kvaliteti mehurčkov v kozarcu.

Že odrojtvaje mehurček napolnjen s CO2, njegova rast je direktno povezana s koncentracijo raztopljenega CO2v vinu. Ko je dovolj velik se odcepi od mesta nukleacije in potuje proti površju.

Na poti proti površju se obda s površinsko aktivnimi molekulami, ki so v vinu, vključno z mannoproteini.

Ko mehurčkidosežejogladino vina v kozarcu, površinsko aktivne molekuleodigrajo zaščitno vlogo, tako dapodaljšajonjihovoobstojnost in s tem omogočajo tvorjenje obstojnega vencamehurčkov.

MANNOSPARK®: VLOGA MANNOPROTEINOV PRI ESTETIKI MEHURČKOV

Raziskovalniprogram (SPUM) natemo estetikepenjenja, se je pri LAFFORT® začelleta 2014 v sodelovanju s timomProfGérard Liger-BelairnaUniversity of Reims Champagne Ardenne, kjer smo preučevali učinek različnihfrakcijmannoproteinov iz kvasovk in tudi opazovali njihov vpliv na kvaliteto in stabilnost pene.

MANNOSPARK® jenastalkot rezultat tega raziskovalnega programa in nam pomaga izboljšati velikost mehurčkov, debelino in stabilnost venca, kar se rezultira v enakomerni in obstojni peni penečega vina, ki si jo vsi želimo.

[Translation of graph:]
Kontrola100mL/hL: dodano ob polnitvi osnovnega vina za drugo fermentacijo

Primerjava venca mehurčkov pod enakimipogoji, ki se tudi priporočajo za postrežboCrémant rosé (fermentacija v steklenici, 12 mesecev ležanjana drožeh). Fotografije so posnete1 minin10 min po nalivanju. Vino, pri katerem je bil uporabljenMANNOSPARK®, se ponaša zlepšimin bolj radodarnimvencem, ki jetudi obstojnejšiod tistega, kjer niuporabljen MANNOSPARK®.

Molecular and Atmospheric Spectrometry Group (GSMA), a joint research unit between CNRS and the University of Reims Champagne Ardenne (URCA). Bubble Physics Laboratory, Prof.Gérard Liger-Belair.